woensdag 5 augustus 2015

Kraamcadeautjes

Het was hier even stil de afgelopen weken. We maakten een rondreis met onze tent door Denemarken. Er werd voordien nog wel genaaid, maar tot vandaag moest ik dat nog even voor mijzelf houden.

Tijdens onze vakantie werd er een prachtig meisje geboren, dat we vandaag mochten gaan bewonderen. Ik naaide een boxpakje van Lillestoff tricot, dat ik hier kocht. Het patroon van het pakje kun je hier gratis downloaden.Van het pakje maakte ik nog een mini versie, voor de poppen versie van het meisje.
Ik gebruikte wederom de patronen van tante Hilde.Onder het baby pakje zit al een lief dametje verstopt, zodat het popje met het meisje mee kan groeien. Natuurlijk hopen we dat deze pop favoriet wordt en ik ter zijner tijd wellicht nog wel wat nieuwe kleertjes mag naaien.


zondag 28 juni 2015

Zomershirts voor jongens

Ik tref alvast voorbereidingen, met het oog op de hittegolf die voor komende week wordt opgegeven.
Met snikheet weer wil een kind het liefst niets dragen dan een zwempak, maar dat zal niet gaan als je gewoon naar school moet. Voor meisjes zijn er daarvoor allerlei lieve mouwloze zomerjurkjes en luchtige broekpakjes verkrijgbaar. Maar voor jongens is er nauwelijks een alternatief te vinden voor de korte broek plus t-shirt. Hier en daar zijn wel wat singlets te krijgen, maar het aanbod is zeer beperkt.
Werk aan de winkel dus, voor mij!


Men neme wat restlappen tricot en bijpassende boordstof. Het patroon tekenen we over van een basis ondergoedhemdje. Lock (of naai met stretch steek) voor- en achterpand aan één schouder vast en voorzie vervolgens de halslijn van boordstof. Daar neem je 80% van de lengte van de hals voor.
Lock (of naai met stretch steek) de andere schouder ook vast en doe nu hetzelfde trucje met de armsgaten. Lock (of naai met stretch steek) de zijnaden aan elkaar en leg een zoompje in de onderrand.

En voilá, je bent al klaar. Want nu ja, we maken ons niet te druk met al die warmte op komst.De gereedschap stof is van Bora voor Lillestoff.
De zeedieren stof is merkloos en kocht ik vorig jaar bij Schröder in Rotterdam.

zondag 14 juni 2015

Over een nieuwe machine, een geweldig patroontje en Duitse blogs

Er gebeurde van alles de afgelopen dagen, in mijn naai ateliertje!
Om te beginnen bestelde ik een stapel tricots bij Lillestoff. Ik werkte al eens met deze stof en ben erg enthousiast over de kwaliteit. In Nederlandse webshops is een beperkte selectie wel verkrijgbaar. Lillestoff heeft echter een uitgebreide collectie in een eigen webshop. Heel veel keuze, goede service en een vlotte levering. Zeker aan te raden.

Via de site van Lillestoff, belandde ik op hun Instagram account. Er ging een wereld voor me open aan geweldige creaties met hun stoffen, gemaakt door getalenteerde Duitse naaibloggers. Ik klikte zo eens een poosje door en haalde al doende mijn Duits weer eens op. Scroll eens over de pagina en kies je favorieten. Heel inspirerend en ook weer net een andere stijl dan ik van Nederlandse en Vlaamse bloggers gewend ben.


Een steeds terugkerend patroontje aldaar, was de Bronte Top. Een patroon dat je via Etsy kunt downloaden. Het is een eenvoudig tricot shirt, met opties voor zowel lange als korte mouwen. De vintage-stijl van de overslag op de schouders vind ik erg mooi. Bovendien kleedt het shirt heel fraai af.

Zo vrolijk en blij werd ik van al dat moois, dat het me eindelijk maar eens tijd leek een lockmachine aan te schaffen. Maar mijn werkkamertje vormde een groot obstakel. Al sinds het in plaats van babykamer een werkkamer werd, was het eigenlijk meer een opslag van achterstallige administratie, veel dozen, kleren en allerhande ongeorganiseerde rommel. Ik stelde mijzelf de taak eindelijk eens orde op zaken te stellen.
Toen de kamer (na vier jaar) een fijne, opgeruimde werkkamer was geworden, vond ik dat ik een beloning wel verdiend had. Ik kocht deze week mijn lang gewenste lockmachine.


Halleluja, wat is een lockmachine geweldig. Over het inrijgen was ik de eerste keer minder enthousiast. Laat ik stellen dat het niet vanzelf ging, maar inmiddels heb ik het onder de knie.
Een proef bronte top (foto hieronder) ging als eerste onder de machine. Rits, rats.... en voilá de top was klaar. Zo rap werkt het. Naden direct netjes afgewerkt. Ik kan het iedereen van harte aanraden.

Ik heb de smaak te pakken, dus er zullen hier de komende tijd nog meer van deze shirts verschijnen!


Stof proef Bronte: Stenzo
Stof Bronte: klavers van Lillestoff (combinatie stof en patroon te danken aan The Blogbook, mijn nieuwe Duitse blog favoriet ;-) )

zaterdag 30 mei 2015

Sorbetto top #5

Een week of twee geleden mestte ik mijn kledingkast uit en deed alles weg dat verwassen, te klein of gewoon niet meer hip was. Wat over bleef zijn de kledingstukken die ik het liefst draag. Daarbij waren ook mijn sorbetto tops. Ik naaide er intussen al vier, hier en hier blogde ik er al eens over. Eén van de bloesjes werd onlangs ondraagbaar door een akelige vlek. Treurig, want ik droeg het graag, maar des te meer reden om er weer eens een nieuwe bij te maken. 


Voor mijn nieuwste Sorbetto ging ik wederom voor een stofje van Atelier Brunette. Uitermate geschikt voor bloesjes en luchtige zomerjurkjes. Ik nam het patroon over zonder de plooi in het voorpand. De hals werkte ik af door een biasband van 1 cm naar binnen te strijken en vast te stikken, zodat het onzichtbaar is aan de buitenkant.


Het patroon voor de mouwtjes kan je hier downloaden. Ik paste de mouwen overigens nog aan en maakte er een tulpmouwtje van, volgens de werkwijze van Petrol & Mint (dat deed ik ook al eens hier voor een meisjes bloesje). In plaats van een zoompje, werkte ik de mouwen af met paspelband. 

Het mouwtje inzetten is, integenstelling tot de Sorbetto zelf, wel een klusje voor gevorderden. De mouw is echt een flink stuk groter dan het armsgat. Volgens de beschrijving van de mouw is deze bedoeld voor een maat 6, toevallig de maat die ik maakte. Maar het zou denk ik ook prima in een maat 8 of 10 passen.
Veel geduld en speldjes waren nodig om het mouwtje heel beheerst aan de bloes te naaien. 

Een fijn bloesje hangt er nu weer bij in de kast. Nu rap verder met wat lappen tricot, want het stapeltje t-shirts was ook wel heel erg geslonken ;-)Patroon: Colette Patterns Sorbetto top (gratis te downloaden)

donderdag 21 mei 2015

Inky Feathers

Ik ben een beetje een trage naaister. 
In mijn hoofd gaat naaien heel rap. Het eerste project is nog niet afgerond of ik heb in gedachten al twee nieuwe klaar liggen. 
Ik begin enthousiast met het kiezen van stof en patroon. Vervolgens gebeurt er enige tijd niets, tot dat ik mezelf er toe zet om eindelijk het patroon over te nemen en stof te knippen (niet echt mijn favoriete bezigheid zeg maar).
Daarna gaat het weer rap en zet ik mij een avondje achter de machine. Meestal is een avond niet genoeg en moet er een andere dag nog iets afgemaakt of omgezoomd worden. En juist daar gaat er weer iets mis. Dat ene zoompje of dat bandje aan zetten. Daar wacht ik dan weer weken mee....

Twee weken geleden rolde er een heerlijk zomers jurkje voor Fien onder mijn machine vandaan. Een jurkje dat enkel nog van zoompjes voorzien moest worden. Vandaag stond het bovenaan mijn to-do-lijstje en ik kreeg er een middagje prachtig weer voor cadeau om direct fijne foto's van het eindresultaat te schieten.


Ik naaide een jurkje uit Knippie 02/2015. Het jurkje heeft eigenlijk nog knoopjes in het rugpand en een halsbeleg. Het stofje Inky Feathers had geen knoopjes nodig vond ik. Het halsbeleg knipte ik wel. Toen het bovenstuk in elkaat zat, leek het simpel omzomen van de hals veel logischer. Het is een leuk, sportief patroontje vind ik. Ondanks mijn lange pauzes gaat het jurkje toch gemakkelijk en vlot in elkaar.
Vond ik de patroonbeschrijving van Knippie eerder nog erg summier en vaag, daar is nu duidelijk aan gewerkt op de redactie. De werkomschrijving is aangepast en uitgebreid. Veel prettiger dan dat ik gewend was. Dit jurkje ga ik binnenkort zeker nog eens maken. Het past helemaal bij mijn stoere meiske.

vrijdag 8 mei 2015

Potje geluk

We gaan naar een bruiloft. En zoals zo vele bruidsparen wenst het koppel een gevuld envelopje van de gasten. Envelopjes vind ik een beetje een saai cadeau, dus ik maak er graag wat bijzonders van. Zo maakte ik al eens dit spaarvarkentje.
Voor het bruidspaar vond ik het onderstaande idee op Pinterest (lang leve Pinterest): een potje geluk!


Ik vulde het potje met allerhande geluksspul:
Wat scherven, een handje rijst, een paar oude muntjes, een dobbelsteen, een origami kraanvogel, een gehaakt klavertje vier, een lieveheersbeestje en natuurlijk een gelukspoppetje.
Aan het potje kwam een gestempeld labeltje én een klein envelopje voor het geld, dat ik vouwde van een stukje Flow-papier.


Okee en nu mijn dansjurk aan en op naar het feest!

zondag 26 april 2015

Belladone

Tadaa.... daar is de feestjurk dan!
Dat ik voor het bruiloftsfeest in mei Belladone van Deer&Doe wilde maken, wist ik al snel. Het jurkje is eenvoudig, maar heeft toch fijne details. Het open deel op de rug is echt een eyecatcher, zeer geschikt voor een feestjurkje. 
In welk stofje ik het zou maken, dat wist ik echter niet. Ik zocht dus eens op internet naar een jurk, die ik dan maar gewoon kopen zou. Toen ik deze geweldige jurk van House of dots zag, wist ik dat dit een perfecte combi was voor mijn Belladone plannen. Terug dus naar het plan om mijn feestjurk zelf te maken en bovendien op zoektocht naar geschikte stof.
Ik vond deze rode gabardine achtige stof op de markt. De rol lag daar maar wat alleen, tussen heel andere deftige lappen. Hij is perfect voor dit patroon. Dikker dan gewoon katoen, maar heel soepel en bovendien kreukvrij en met een beetje rek.
Het kanten stofje kocht ik hier.


Het patroon is goed te doen, als je enige naai ervaring hebt. Het kanten stuk aan het voorpand naaien, was eigenlijk het meeste werk. Daarna zat de jurk vrij rap in elkaar.
Hoe perfect de stof is voor een feestjurk (want het kreukt niet), hoe lastig het was om mee te werken. Door de rek schoof de stof onder de machine nogal eens een andere kant op dan ik wilde. Bovendien was er geen vouw of zoom in de stof te strijken en moest ik in de weer met perslappen en heel, heel veel speldjes.Wat de maat betreft, was ik wederom eigenwijs. Deer&Doe werkt met Franse maten, dus draag je normaal bijvoorbeeld 38, dan is dat een Franse maat 40. Maar met dat in gedachten kwam ik na het meten bijna twee maten groter uit, dan dat ik normaal draag. Aangezien ik ruim voldoende stof had gekocht, nam ik de gok en maakte de jurk gewoon in mijn confectiemaat.
Gelukkig maar, want de jurk zit als gegoten en had absoluut geen cm breder moeten zijn.


Nu nog een paar dagen zon, om het witte velletje een beetje bij te bruinen en ik ben klaar voor het feest!