vrijdag 9 januari 2015

Voornemens

Ik ben niet van goede voornemens. Niet bij een jaarwisseling tenminste. Je kunt je een goed plan voor nemen, wat mij betreft gedurende het hele jaar. Maar begin januari 2014 nam ik me dan toch eens wat voor. Ik zou het gehele jaar geen nieuwe kleren kopen voor mezelf. Ik heb genoeg kleding in de kast hangen en kocht er toch, soms wat gedachteloos, van alles bij. Dingen die ik in zeker 80 % van de gevallen helemaal niet echt nodig heb. Het liefst zou ik de kleding die ik dan toch echt nodig meende te hebben, zelf maken of tweedehands kopen.
Nu we weer een jaar verder zijn is het tijd om de balans op te maken. Kocht ik dan echt niets? Nou, nee.... De eerste zes maanden van 2014 kocht ik niets in de winkel. Alleen in het voorjaar een jurkje via Marktplaats. Het viel me helemaal niet tegen om niets te kopen. Het ging eigenlijk vrij gemakkelijk. Ik zocht dan ook geen dameskleding afdeling in de winkels meer op en bleef ook braaf weg van mijn favoriete webshops. Maar het wisselen van de seizoenen bleek toch lastiger te zijn. In de zomer kwam er een gat in mijn lievelingsspijkerbroek en wilde ik toch echt graag een nieuwe. Het zelf naaien van een spijkerbroek is voor sommige misschien geen probleem, maar ik heb daar geen goede ervaringen mee. Voor jurkjes, rokjes of bloesjes draai ik mijn hand niet om, maar een broek is toch echt wel maatwerk.
Na de nieuwe spijkerbroek, volgde het perfecte zomerjurkje dat ik al zo lang voor ogen had, maar de stof niet voor vinden kon. Ook in de herfst kocht ik nog wat nieuwe truien en een wollen jurkje.
Ik maakte gedurende het jaar wel wat kleding voor mezelf, maar niet zoveel als ik aanvankelijk had gewild. Het ontbrak me simpelweg aan de tijd. Tekenen, verbouwen, een webshop opzetten, werken...... Naaien schoot erbij in.
Ondanks dat ik mijn eerdere doel niet bereikt heb, heeft deze uitdaging me zeker veel gebracht. Het ondoordachte kopen is zeker voorbij. Ik bedenk veel meer van tevoren wat ik echt goed kan gebruiken en hoe ik het kan combineren met de kleding die ik al heb. Wat mij ook erg heeft geholpen is mezelf de bedenktijd te geven. Als ik kleding koop doe ik dat vrijwel altijd via internet. Ik kom misschien twee keer per jaar in de stad om kledingzaken voor mezelf in te gaan. Het voordeel van shoppen op internet is dat je je aankoop wat makkelijker kunt uitstellen. Al menig keer gooide ik wat in mijn virtuele winkelmandje en liet het daar een poosje liggen. Na een week of wat bedacht ik me dat ik het niet meer zo nodig hoefde te hebben.
Een aantal kledingstukken die ik kocht in 2014, kocht ik via Marktplaats. Echt een aanrader voor King Louie fans, zoals ik. Er is echt een enorm aanbod aan bijna niet gedragen of zelfs nieuw aangeboden jurkjes en rokjes. Het is wel zaak om bij merken te blijven, waarvan je écht zeker kunt zijn van de maat. Zo kocht ik een wollen winterjas via Marktplaats, die me helaas toch te groot is. Die hangt nu dus voor niks in de kast. Op het gebied van kringlopen en tweedehands zijn miskopen dus ook niet onvermijdelijk. Passen in een kringloopzaak kan natuurlijk ook, al ben ik er nog niet geslaagd. Ik behoor denk ik niet tot die groep vrouwen, die er de meest geweldige combinaties vandaan weet te toveren.
Ik kijk al met al, dus toch terug op een geslaagde uitdaging. Het heeft een blijvende verandering in mijn koopgedrag gebracht. Dus herken je het kopen zonder nadenken, miskopen doen of wel je simpelweg geld besparen, start vandaag dan nog. Ik kan het aanraden :-)


2 opmerkingen:

  1. Ik ben met iets vergelijkbaars bezig, maar minder strikt. Dit jaar mag ik max. 5 kledingstukken kopen. Dat begon eind juli en onlangs kocht ik een winterjas, verder nog niets. Ik denk dat dat gemakkelijker vol te houden is dan 'niets'. Niet dat ik vroeger zo'n shopper was, maar je verzamelt toch al snel veel, vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me inderdaad haalbaar. Misschien wel een goed plan voor het komende jaar, in het kader van blijf jezelf uitdagen ;-)

      Verwijderen