vrijdag 14 november 2014

Rokje op maat

Ik maakte weer eens rokje. Dit kleine meisjes rokje zit in een wip en een zucht in elkaar, hooguit anderhalf uur met knippen erbij!
Ooit maakte ik net zo iets dergelijks op naailes. Het patroontje is in peutermaten, dus moest ik er nu zelf één maken voor Fien. Ik vertrok vanaf een A-lijn patroon uit Allemaal rokjes. Ik nam het patroon vanaf de beleglijn over en enkel de bovenste helft. Voor het onderste deel nam ik twee stroken stof, de volle stofbreedte. De onderste strook werd net zo lang als het bovenste deel van het rokje, zodat ik op de totale roklengte kwam. De tweede strook knipte ik in de helft daarvan.
Ik naaide het bovendeel aan elkaar. Vervolgens zoomde ik de stroken om en rimpelde ze aan de bovenzijde. Daarna naaide ik ze in één keer aan het halve rokje.


Aangezien rokjes altijd naar beneden zakken bij Fien, koos ik hier voor een tailleband van boordstof in plaats van een versie met rits. Ik maakte het rokje net even iets langer, zodat ze er even mee vooruit kan. Het voordeel van deze tailleband is, dat het nu omgeslagen gedragen kan worden, zodat het rokje iets korter valt.In Allemaal rokjes vind je terug hoe je een tailleband van boordstof of tricot aan het rokje kunt naaien.

Ben je beginnend naaister en ken je dit boek nog niet, dan kan ik je het van harte aanbevelen. Een goed basisboek, van heel gemakkelijke patroontjes tot wat bewerkelijker modellen, voor als je al even op weg bent. Alles voorzien van zeer duidelijke werkbeschrijvingen en veel informatie om te kunnen starten met naaien.


Stof: Little Darling via Schröder, Rotterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten