dinsdag 4 november 2014

Herfstsoep

Dit weekend ging ik met mijn zusje op pad. Voor mijn verjaardag kreeg ik een cadeaubon voor een lunch, gezellig met zijn tweetjes. Ik mocht kiezen waar we zouden gaan eten. Dat werd zonder twijfel Lof der Zoetheid (in Rotterdam). Je kunt er goddelijke gebakjes en koekjes krijgen en geweldig lekker lunchen. Er is voor ieder wat wils, ook voor vegatarisch en veganistisch, zelfs ook gluten- en lactosevrij.
We vonden een plekje op het terras, in de zon, met uitzicht op het water. We aten een twijfelaartje. Dat is een lunch met van alles wat, voor twee personen. Ook kwam er een soepje bij.


En dat soepje, daar wilde ik meer van! Pompoen, zoete aardappel, linzen en kokos in één kommetje.
Eenmaal thuis ging ik aan het kokkerellen en maakte er mijn eigen versie op, wel wat steviger en met veel kruiden. Het werd een beetje een curry-achtig soepje, maar met een typisch herfstig smaakje.

Maak dit soepje ook eens asjeblieft, je zult er geen spijt van krijgen!
Zo pak je het aan:

Herfstsoep
4-6 personen

300 gram linzen (blik)
2 flinke zoete aardappelen
1/2 pompoen
2 uien (gesnipperd)
1-1,5 liter bouillon
1 el kerrie poeder
1 tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
2 tenen knoflook (gepeld, in plakjes)
3 -4 cm gemberwortel (geschild, geraspt)
Kokosmelk (of yoghurt)
olie (olijf of koolzaad)

Schil de aardappelen en pompoen. Snijd ze in blokjes van ongeveer 3 cm.
Verdeel de groenten over een bakplaat (met bakpapier) en sprenkel er olie over.
Bak de groenten in 35 minuten gaar, in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Bak de uien in een flinke pan in wat olie. Als de uien beginnen te kleuren, voeg je de specerijen toe.
Bak alles een minuutje en voeg vervolgens de knoflook en gember toe. Roer alles om.

Doe nu de groenten erbij. Voeg ongeveer de helft van de bouillon toe.
Pureer het geheel nu tot een gebonden soep met de staafmixer.
Doe er steeds wat bouillon bij en kom zo tot de gewenste dikte.
Ik houd van een stevige, dikke soep. Maar hier kan je zelf bepalen wat je hebben wilt.

Als de soep naar je zin is, doe je de linzen erbij. Warm zo nodig alles nog een keer op.
Schenk de soep in de kommen en maak af met een scheut kokosmelk (of yoghurt).


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen