zondag 7 september 2014

Pesto

Haa, het is weer eens tijd voor een receptje!
De laatste twee weekenden hebben we op zaterdagavond tot in de laatste uurtjes doorgewerkt.
Het is inmiddels traditie dat we aan het eind van de zomer samen met vrienden een wintervoorraad aanleggen. Van pesto wel te verstaan.
Aan het begin van het seizoen zetten we de kas op de moestuin vol met kleine basilicumplantjes.
Onder de tomatenplanten groeien ze uit tot een vol bed met prachtig groene blaadjes.
Een zalige geur komt je tegemoet als de kas open gaat.
Nu de planten volgroeid zijn, plukken we de planten en komen met boodschappentassen vol thuis om ermee aan de slag te gaan.
Onze keukentafel is dan bedekt met een enorm berg basilicum en we plukken alle blaadjes van de takjes.
We schaven er een kilo oude kaas bij, roosteren een pond of wat pijnboompitten en pellen een paar bollen knoflook.
Het is een hele klus, maar onder het genot van een lekker wijntje en goede gesprekken is het allesbehalve vervelend werk.
Tegen een uur of elf is al het voorwerk klaar en gaat het grote mengen en proeven beginnen.
Nog een beetje kaas, flink wat zout of nog wat pijnboompitten?
Al proevend ontstaat de beste pesto ooit.
Een hele schaal pesto, gemaakt van de beste verse ingrediënten, veel gezelligheid en een nodig portie liefde.Wil je ook pesto maken? Dat hoeft natuurlijk niet op zulk grote schaal. Meng en proef wat de pesto nodig heeft om tot jou persoonlijke smaak te komen. Begin met het vermalen van de blaadjes, dat kan in een vijzel. Wil je wat meer maken is een keukenmachine ook prima. Daarna stamp je de knoflook en pijnboompitten fijn. Rasp de kaas. Zet tenslotte keukenzout en olijfolie klaar. Houd alle ingrediënten even apart en meng de smaakmakers in kleine porties bij de basilicum. Zo kan je steeds proeven wat de pesto nodig heeft.

Pesto kan je heel goed invriezen. Heerlijk voor die koude, gure dagen dat al dit fijne groen even niet voor handen is. In kleine bakjes met deksel, maak je handige kleine porties. Dek de pesto af met wat keukenfolie, voordat je het dekseltje erop doet.Geen opmerkingen:

Een reactie posten