donderdag 18 september 2014

Dekwit

Fien en ik delen een liefde voor het werk van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. De laatste maanden las ik nog maar eens Pluk van de Petteflet deel 1 en 2 voor, gevolgd door Otje. Fien smult van de verhaaltjes en ik van de plaatjes. 
Fiep Westerdorp is voor mij toch wel de geweldigste illustrator ooit! 
En toen was er een mooie Fiep-tentoonstelling. In het gemeentemuseum van Helmond.
Maar ja, vanuit de Randstad is dat toch wel een hele reis, dus we schoven het op de lange baan.
Toen ik op haar blog nog eens de tentoonstelling voorbij zag komen en de einddatum ervan in zicht was, besloten we om toch nog te gaan.


Vorig weekend was de laatste mogelijkheid om de tentoonstelling te bezoeken. Wat zijn we blij dat we zijn gegaan. Er was een combinatie gemaakt van heel veel originele werken met decorstukken die zo uit de boeken lijken te komen.
Volgens de kinderen was dit het allerleukste museum waar ze ooit zijn geweest. Ze stonden dan ook bij binnenkomst oog in oog met de échte Krullenvaar. Ze konden kokken met Tos, luisteren aan de Lispeltuut, filmpjes kijken in de huiskamer van de Stampertjes, in bad bij Floddertje en, en, en.... nog veel meer.

Veel werk herkende ik meteen uit mijn Fiep-boekencollectie. Maar hoe anders is het om de originelen te bekijken. Veel meer details zijn zichtbaar. Veel verschillende technieken in één tekening. Zo een inspiratie!
Stabiele factor in de tekeningen van Westendorp is dekwit. Dekwit??! Ja, tippex dus....
Bijna hilarisch is het om te zien dat deze briljante tekenares in zo een beetje iedere tekening foutjes of schets lijntjes weg werkte met dekwit. Tot grote ergenis van de lithograaf die het werk drukklaar moest maken.
Maar ach, het is haar vergeven. En het is bovendien een troost te weten dat zelfs Fiep wel eens buiten de lijntjes kleurde...

Helaas is de tentoonstelling nu dus afgelopen, maar als je ook werk van Fiep Westendorp wilt bekijken, kan je terecht in het Kasteeltje in Zaltbommel, waar een blijvende tentoonstelling te bezichtigen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten