maandag 19 mei 2014

Little black skirt

Eindelijk werd er dan weer eens iets genaaid. Zoals eerder gezegd, heb ik plannen zat, maar niet zoveel zin de laatste tijd om achter de naaimachine te kruipen. 
Een nieuw weertype dient zich echter aan en we kunnen ons weer in een rokje en sandalen steken! Eén van mijn plannetjes was om eens een rokje voor mezelf te maken dat altijd kan; In plaats van een little black dress, een little black skirt dus. Zo eentje die je aan kunt naar feestje en partijen, een gezellig familiebezoekje of al je gewoon zin hebt in een rokje. Het rokje moest draagbaar zijn in alle seizoenen, met blote benen, maar ook met een maillot eronder.
Bij de plaatselijke stoffenwinkel vond ik een perfect stofje. Het is een stevige stof, met polyester er door denk ik. Het houdt een beetje het midden tussen katoen en jeans. De stof is kreukvrij en houdt het model van de rok netjes op zijn plaats. Met de plooien die ik in de rok wilde verwerken is dat ideaal.
Maar een rokje dus, dat altijd kan. Voor welk patroon ga je dan? Niet te keurig, maar ook niet te kort en frivool.... 

Ik startte met het basis A-lijn-rokje uit Allemaal rokjes. Ik knipte het beleg van het voor- en achterpand en deelde de patroondelen in drie stukken. Op de middenvoor voegde ik 10 cm toe om een stolpplooi te creëren. Tussen de andere delen kwam ook 10 cm, maar hier maakte ik platte plooien. De middenachter knipte ik in tweeën, zodat ik de rits achter kan dragen. De rok kreeg een blinde rits, die netjes in de naad verdwijnt.

De rok werd fiks korter dan het oorspronkelijke patroon. Ik maakte het net zo kort, dat het een beetje pittig, maar toch nog netjes is....Over het patroon van Madame ZsaZsa kan ik wederom alleen maar vol lof spreken. Wat past dat toch iedere keer weer goed in elkaar. De pasvorm klopt altijd en het rokje is heel rap gemaakt. Ik had de stof al eerder geknipt, maar zette het rokje gisteravond in een record van twee uurtjes in elkaar. En door alle succesvolle rokjes die ik er al mee maakte, deed ik dat zonder het boek open te hoeven slaan!

Na dag één met mijn nieuwe little black skirt, ben ik al verkocht. Wat een heerlijke rok! Luchtig, vrouwelijk, maar een vleugje retro. Ik denk dat ik maar snel wat reserve stof ga inslaan, voor het geval ik deze heb versleten ;-)

3 opmerkingen:

 1. alweer zo'n mooie. Ik ben ondertussen op naailes nummer 1 geweest, alwaar ik druk aan de slag moest met een patroon op maat tekenen ... ik ben heel benieuwd wanneer mijn eerste zelfgemaakte rokje een feit zal zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je op naailes bent gegaan. ik hoop dat je er veel plezier aan zult beleven en ben benieuwd naar je eerste project.

   Verwijderen
 2. Wat een leuk rokje! Staat helemaal zomers met je sandalen en mooi gelakte nagels! gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen