vrijdag 18 april 2014

Ontbijtgranen

Vandaag maakte ik mijn ontbijtgranen zelf. Een beetje uit nood. Mijn supermarkt is door een brand al enige tijd gesloten en dus doe ik mijn boodschappen nu elders. Helaas verkopen de andere supermarkten in mijn woonplaats niet mijn vaste merk ontbijtgranen. Ik probeerde een heleboel andere pakken uit, maar vond eigenlijk niets echt heel smakelijk. Dus besloot ik het er zelf eens op te wagen. 
Het blijkt echt super simpel te zijn en bovendien is zelfgemaakte ontbijtgranen véééél lekkerder dan die uit een pak (maar dat is doorgaans met alles zo....).

Het leuke is dat je eindeloos kan variëren en er natuurlijk precies in kan doen wat jij lekker vindt en ook kunt weglaten wat je overbodig vindt, bijvoorbeeld gedroogde vruchten of suiker. De verhoudingen zijn ook niet zo heel belangrijk. Je kunt het op gevoel maken.

Ik gebruikte als basis 400 gram havermoutvlokken. Dan heb je wel een hele voorraadpot vol.
Ik voegde gedroogde cranberries, rozijnen, hele amandelen, hazelnoten en pompoenpitten toe. Van elk ongeveer 50 gram. Alle ingrediënten gaan bij elkaar in een kom.
Vervolgens maak je het op smaak. Ik wilde geen suiker gebruiken, dus nam ik 2 el vloeibare honing en voegde nog 2 dl (ongefilteerde) appelsap, 2 el geraspte kokos en een flinke snuf kaneel toe.
Alles meng je stevig door elkaar, zodat al het vocht wordt opgezogen door de droge ingrediënten. Het mengsel spreid je uit over een bakplaat met bakpapier.
Nu gaat het de oven in (voorverwarmd op 160 graden) en bak je het mengsel ongeveer een half uur. Schep alles daarna om en bak het nog een minuut of 10,
Laat de ontbijtgranen afkoelen, neem alvast en flinke portie en bewaar de rest in een pot met deksel.


1 opmerking: