zondag 23 maart 2014

Jas #1

En, voila, daar is hij dan eindelijk! Het lentejasje voor Roel is klaar.

De (defecte) naaimachine kon ik gelukkig na een paar dagen weer ophalen. De naaimachine-meneer vroeg me bij het ophalen of ik mijn machine vaak gebruik. Uhm, ja, best wel, ja.... Het ding bleek zo vuil van stof te zijn, dat het helemaal was droog gedraaid. Dat is niet echt normaal voor een naaimachine van 2 jaar. Bij normaal gebruik althans. Tja, ik ben en ijverige naaister, die overigens wel wat meer zorg mag dragen voor haar naaimachine. Ik kreeg wat onderhoudstips mee en mijn naaimachien draait weer als een zonnetje.

Toen lag de jas er nog een paar dagen verloren bij, want ik had helemaal geen zin meer om het af te maken. Met wat tegenzin zette ik me toch aan de klus en kijk eens hoe blij mijn lieve ventje is dat zijn jack eindelijk klaar is: 

Ik haalde mijn inspiratie voor de kleuren en het model van pinterest en kopieerde schaamteloos dit model.
Het patroon dat ik gebruikte, komt uit Ottobre 4/2013.


De jas heeft op de rug een pas en het achterpand wordt in twee delen geknipt en weer aan elkaar gestikt, zodat er een siernaad ontstaat. Ook de mouwen worden op die manier voorzien van siernaden.


De patroon voor de jas voorziet in paspelzakken. Ik koos voor een eenvoudigere variant en tekende een patroon voor klepzakken en zette daar drukknopen in.


De jas is gemaakt van canvaskatoen en werd volledig gevoerd met een eenvoudig katoentje.


Ik vind de afwerking van de jas heel netjes. Bijvoorbeeld met deze windvanger achter de rits. Een minpuntje aan mijn versie vind ik de rits zelf. Alhoewel ik een rits kocht, op de lengte die het patroon voorschrijft, had ik liever gezien dat de rits helemaal tot bovenaan de boord door zou lopen. Een gele deelbare rits was echter een hele toer om aan te komen, dus ik deed het er maar voor.


Alle naden, met uitzondering van de schouders, werden netjes doorgestikt. Canvaskatoen is een stevige, maar soepele stof. Ik vond het heel prettig om mee te werken. Al is het geen materiaal dat gemakkelijk uit te tornen valt, wanneer je een foutje hebt gemaakt. De geknipte randen rafelen snel uit.


Tot slot voorzag ik de jas natuurlijk van een labeltje en een ophanglusje.3 opmerkingen:

  1. Je hebt echt eer van je werk! De jas is super leuk geworden!! De gele rits is een echte blikvanger. gr. Hennie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. gelukkig zeg, naaimachine weer gerepareerd, en weer een mooi werkstuk af.
    pfff, ik moet eigenlijk gewoon eens beginnen. Mijn naaimachine zit waarschijnlijk voller met stof van het staan dan dat ik er daadwerkelijk wat op gemaakt heb. ;-) Na ja, het jaar is nog niet om, dus nog kansen genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen