donderdag 13 februari 2014

Une petite robe français pour cette mademoiselle

Ik houd van streepjes, Bretonse streepjes. Ik heb verschillende gestreepte shirts en vestjes, allemaal wit met blauw. Ik kan er geen genoeg van hebben. Ik waan me altijd een beetje in het Franse zomerzonnetje langs de kust van Bretagne, als ik mijn streepjes draag. 
Van de lap gestreepte tricot die ik vorige zomer al kocht, wilde ik eens een jurkje maken. De lap bleef echter liggen, aangezien ik geen patroon vond dat mijn zin was. Ook tekende ik er al eens zelf een patroontje voor, maar durfde de schaar er toch niet voor in de stof te zetten. 
Tot ik de aangepaste versie van het shirt Plantain van Deer&Doe tegenkwam. Het patroon voor het shirt is gratis op de site te downloaden. De tutorial om van het shirt een jurkje te maken is bovendien heel duidelijk en gemakkelijk uit te voeren. Het baby-doll-jurkje was net wat ik in gedachten had.

De schaar ging in de stof en dat is waar de ellende begon. De tricot die zo mooi stevig leek, was een drama om mee te werken. In de winkel leek het stevig en iets stug te zijn, wat ik prettig vind bij tricot. Maar toen de stof dus in patroondelen geknipt werd, begon alles om te krullen. Tot vervelends toe!
In eerste instantie had ik van de ronde hals een boothals gemaakt. Dit pakte verschrikkelijk lelijk uit. De stof ging moeilijk onder de machine door. Zelfs met het boventransportvoetje schoof het alle kanten uit. De boord kreeg ik er niet netjes aan gezet.
Dus tekende ik nóg eens het voor- en achterpand over en knipte uit het laatste stuk stof nogmaals het bovenlijfje. Gelukkig lukte het nu wel. 
Alles bijeen vroeg het maken van dit jurkje veel geduld, gezucht en soms zacht gevloek. Ik was blij toen ik het klaar had! Het resultaat mag er dan wel zijn. Ik ben heel tevreden, al heb ik wel alle restlappen direct de prul in gekiept!

Et voilà...
une mademoiselle française ;-)
1 opmerking: