zaterdag 15 februari 2014

Dé lapjesmarkt

Ik heb ambitieuze plannen dit voorjaar: Ik ga jasjes naaien! Nu is dit voor mij behoorlijk ambitieus, aangezien ik ooit eens aankondigde dat ik nimmer jasjes zou naaien. Voor Fien maakte ik op naailes twee jaar geleden, een manteltje van denim. Voor een beginneling was het een heel aardig jasje, maar helaas was het jasje veel te groot. Het paste haar pas tegen de tijd dat het nieuwe, te koude seizoen weer aanbrak. Tijdens hetzelfde seizoen deed ik een poging om een knippie-patroon te doorgronden en voor Roel een jack te maken. Het ging moeizaam, maar het ging. Mijn zoon echter wilde de jack tijdens het doorpassen al niet aan en bleek het jasje ook enigszins stug. Het jack werd nooit meer afgewerkt en belandde ik de restjesbak. Nadien beloofde ik mijzelf dat ik nóóóóóit jasjes meer zou maken.....
Maar ja, we zijn nu weer twee jaar en enige ervaring verder en ik breek met mijn gemaakte belofte!
Voor de jasjes wil ik een stevige buitenstof gebruiken, zoals gabardine of twill. Nu koop ik graag stof via internet, maar dit soort stof moet je toch echt eerst zelf eens door je handen kunnen laten glijden.

Samen met een vriendin ging ik vandaag op jacht op de Lapjesmarkt in Utrecht. Eigenlijk moet ik zeggen dé Lapjesmarkt, want dit is zo'n beetje de oudste, nog altijd bestaande stoffenmarkt van Nederland. Al 400 jaar is op de Breedstraat en het Begijnhof de lapjesmarkt te vinden. Je kunt iedere zaterdag van 8.00u tot 13.00u terecht voor allerhande stoffen en fournituren. Van gordijnstof tot carnavalslappen, van popeline tot joggingstof.De lapjesmarkt omstreeks 1902!


Ik koos voor de jasjes voor canvaskatoen, maar ben nog niet zeker van de kleuren en nam dus maar alle drie de kleuren mee die ik geschikt vond.


Onder de stapel canvaskatoen ligt een flinke hoeveelheid tricot van de nieuwe zomercollectie van Stenzo. Ze hebben ook dit seizoen weer een ruime keuze aan geweldige prints in katoen en tricot. Deze print is in verschillende kleurstellingen verkrijgbaar. Ik koop Stenzo-stof ook vaak hier.


Ook van Stenzo kocht ik deze sterrenstof, waar ik waarschijnlijk een Theo voor Roel van wil gaan maken. De bloemetjes zijn voor Fien, voor een jurkje en bloesje. Al zou het ook zomaar als voering voor haar jasje gebruikt kunnen worden.
De foto's van de Lapjesmarkt zijn niet van mijn hand, maar vond ik via google. Ik was zo druk met al het aanbod dat ik vergat zelf foto's te maken ;-)
1 opmerking: