woensdag 1 januari 2014

Klaar-voor-een-barre-winter-sjaal

In het vorige berichtje liet ik al wat zien van wat ik van plan ben in de eerste maanden van 2014 te gaan maken. Eén van die projecten werd op de valreep toch nog gemaakt in 2013! Oudejaarsavond bracht ik gisteren onverwacht alleen door op de bank, aangezien mijn man ziek op bed lag en de kindjes wonderbaarlijk door alle knallen heen sliepen. Ik schonk mezelf dus maar een lekker wijntje in en haakte bij de televisie een warme sjaal.

Op pinterest had ik al een paar keer een mooie cowlsjaal voorzien van knopen langs zien komen. Ik ga er gewoon even van uit dat we ergens in de komende weken nog verrast gaan worden door een flink pak sneeuw. Dan komt zo'n behaaglijke sjaal goed van pas.
In mijn garenvoorraad lagen drie mooie bollen wol van Katia, die ik vorige winter in de uitverkoop kocht. Door de dikte van de garen is deze uitermate geschikt voor dit project. Tegelijk met de nieuwe stoffen, kocht ik gisteren ook een boel knoopjes, waaronder deze grote, houten knopen.Ik had geen patroon voor de sjaal, dus paste ik tijdens het haken steeds de sjaal. Ondanks dat moest ik 'm toch een keer uithalen, omdat de overslag niet mooi viel. Met deze dikke garen zit de sjaal echt heel rap in elkaar. Na het uithalen, heb ik de sjaal met gemak diezelfde avond dus nog een keer gehaakt.

Ik haakte de sjaal met naald 10. De sjaal is geen cirkel, maar een rechthoek, die je sluit met één of meer knopen. Je haakt dus steeds heen en weer.

Wil je zelf aan de slag, meet dan wel welke lengte en overslag voor jou mooi valt. 
Ik deed het als volgt:

Haak een ketting van 60 losse.
Toer 1: Haak 2 losse (= eerste halfstokje) en daarna in alle steken een halfstokje.
Toer 2 t/m 6: Keer het werk, haak 3 losse (= eerste stokje) en daarna in alle steken een stokje.
Toer 7: Keer het werk, haak 2 losse en daarna in alle steken een halfstokje.
Toer 8: Haak een halve vaste in alle steken.

Hecht alle draden af en pas de sjaal aan om te bepalen waar de knopen moeten komen. De ruimtes tussen de stokjes dienen als knoopsgat. Naai de knopen aan.Kom nu maar op met die winter ;-)Geen opmerkingen:

Een reactie posten