vrijdag 10 januari 2014

Dans-trui

Fien wilde een trui, waar in gedanst kan worden. Want als je met Josje mee wil dansen, moet je goed kunnen springen en bewegen.
Al eerder maakte ik voor Roel een kaptrui uit SVDHZ. Ik nam het patroon over in Fien haar maat en ging aan de slag om een meidenversie te maken. Ik gebruikte een dikke tricot in haar lievelingskleuren.

In de werkbeschrijving staat dat deze trui enkel met een overlocker genaaid kan worden. Het gaat echter prima met een gewone naaimachine. Wat het werken met tricot dan wel stukken gemakkelijker maakt, is door een boventransportvoetje aan je machine te zetten. Dit voetje is niet goedkoop, maar echt de moeite waard als je vaker met tricot werkt. De stof rimpelt en glijdt niet meer zo tijdens het naaien. De laagjes tricot blijven netjes op elkaar liggen. Gebruik verder een speciale tricotnaald. De punt is iets botter en beschadigt de elastische stof daardoor niet. Als je een speciale steek hebt voor stretchstof, kies je die uiteraard. Heb je die niet, neem dan een kleine zigzagsteek.


De kap van de trui voerde ik met een restje polkadotjes. De trui is van een merkloze tricot gemaakt, die ik kocht bij Schröder.


Ik maakte de trui iets langer. Fien heeft nog een fijn kleine-meisjes-buikje. Shirts zijn daardoor vaak te kort voor haar. Nu valt hij mooi over haar buikje, ook tijdens het dansen.


De boorden maakte ik van kant-en-klare boordstof. De mintgroene ribboord komt uit een bakje ver weg gestopt onder de toonbank van mijn plaatselijke fourniturenwinkel. Het was ooit nog geprijsd geweest in guldens. Aan de verpakking te zien, had ik het net zo goed terug kunnen vinden in de naaidoos van mijn moeder (waar ik al eens kleine schatten uit kreeg, van de jaren toen ze voor mij als klein meisje kleren naaide)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten