vrijdag 6 december 2013

Winter in de moestuin

De dagen zijn kort en koud en er valt niet veel meer te oogsten uit de moestuin. Maar voordat ook de vorst intreedt, kunnen alle knollen en wortelgewassen het nog prima uithouden in de koude grond. Aardappelen en kroten zijn al van het land. Aardappelen gaan in een houten kist in de schuur en kroten kunnen bijvoorbeeld ingekuild bewaard worden.
Laten deze groenten gezamenlijk voor een overheerlijk winters maaltje zorgen. Ze vormen de basis voor één van mijn favoriete gerechten in de winter. Het is heel gemakkelijk te maken en je kunt er volop mee variëren. Ik gebruik de groente die ik in huis heb en de samenstelling is dus steeds anders. In plaats van de onderstaande combinatie zou bijvoorbeeld ook zoete aardappel of knolselderij kunnen gebruiken. Aan twee of drie verschillende groente heb je al genoeg.
Vanavond was de koelkast goed gevuld en ging deze gevulde bakplaat de oven in.


Ik sneed één pastinaak, twee winterwortels, één grote rode biet en drie flinke aardappelen in repen. De groenten zijn allemaal nog rauw voor ze geroosterd worden. Ik husselde alles om met een flinke scheut (koolzaad) olie en pepte de wortel op met wat vloeibare honing en de biet met balsamico-azijn. Dit is overigens niet per se nodig, maar geeft wel extra smaak. Tussen de groenten gooide ik nog een paar rode uien en wat tenen knoflook. Alles ongepeld.
De bakplaat gaat nu 35-40 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Als alles krokant de oven uit komt, doe je het geheel over in een (voorverwarmde) ovenschaal. Verdeel er de blaadjes van een bosje verse tijm en een half pakje verkruimelde feta over.
Knijp de ui en knoflook op je bord uit hun 'jasje'.


Dit is een heerlijk, zacht en zoet gerecht. Je kunt het zonder de feta ook goed opdienen als bijgerecht.

Eet smakelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten