woensdag 18 december 2013

Kerstknutsels deel 4: Haak je eigen kerststal

Bij Kerstmis hoort voor mij een kerststal. Jaren geleden kocht ik een klein en schattig setje figuurtjes op een kerstmarkt. Mijn zwager maakte er destijds een prachtig stalletje bij. Ieder jaar haal ik met een nostalgisch gevoel de figuurtjes voorzichtig uit de doos. Het stalletje krijgt een prominente plek in de kamer. 

Helaas is het stalletje incompleet. Ik mis een herder en een koning. En ook de dieren zitten er niet bij.
Het vinden van een nieuwe kerststal, die aan mijn wensen voldoet wilde alleen niet lukken.
Tijdens een bezoekje aan de KreaDoe, zag ik dit boekje: Haak je eigen kerststal. Ik bladerde het door en vond het direct een heel schattig en (niet onbelangrijk) heel compleet kerststalletje. Alle denkbare figuren staan erin. Van engel tot herder, van koning tot kameel. Zelfs extraatjes als een palmboom en stenen zijn erin opgenomen. 
Maar ja, wat een werk om te maken. En toen leek Kerstmis nog zo ver weg.Vlak voor Sinterklaas besloot ik het er toch op te wagen en bestelde het boekje. 
Veel werk, dat bleek het inderdaad te zijn. Al snel werd duidelijk dat ik de stal bij lange na niet af zou krijgen voor Kerstmis. Dus stelde ik het plan bij en besloot Maria, Jozef en baby Jezus te maken.

De handleiding van het boekje is heel duidelijk en de patronen zijn niet moeilijk te haken. Het lastige zit hem in de kleine steekjes en het gepriegel om bijvoorbeeld een handje te rond te haken. En daarmee ook meteen het vele werk. Het haakt niet erg vlot door.

Het was wel een flink aantal avonden door werken, maar wat zijn ze zoet en mooi geworden. Ik veranderde niets aan de haakpatronen, maar koos wel mijn eigen kleurencombinaties. De gezichtjes maakte ik niet met veiligheidsoogjes, maar ik borduurde ze er in Dick Bruna-stijl op. Jozef gaf ik een ceintuurtje. Baby Jezus kreeg nog een neusje en ik liet wat haartjes onder zijn wikkeldoekje uit piepen.


En... nu ze nog met zijn drietjes zijn, passen ze nog precies in het mooie stalletje.
Volgend jaar komen de os en ezel erbij. En het jaar daarna...
Nu ja, weer een mooie nieuwe kersttraditie geboren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten