zaterdag 9 november 2013

Ma robe sureau

Van mijn schoonzus en zwager mocht ik mijn eerste Deer&Doe-patroon uitzoeken vorige maand. Onder het label Deer &Doe ontwerpt Eleonore Klein mooie, tijdloze jurkjes, rokjes, bloesjes en zelfs broeken. Lange tijd alleen in het Frans beschikbaar, maar sinds enige tijd ook in het Engels. Aangezien mijn Frans op zijn zachtst gezegd matig is en Japanse patronen me ook al de nodige hersenkrakers opleveren, vond ik een Engelse beschrijving wel zo makkelijk! Ik koos voor een beginnerspatroon: Robe Sureau. Een eenvoudig, maar flatteus jurkje, met nepen en plooitjes op het voorpand en de mouwen en een aangestikte, gerimpelde rok.

De stof had ik al klaar liggen. Ik ben dol op de motiefjes van PetitPan. Toen ik dit jurkje op Instagram tegen kwam, wist ik meteen dat de lap Fleurs de iles marron een jurkje zou gaan worden. Ik kocht de stof bij Bambiblauw. Mijn oog is ook al gevallen op de Hanoko Noir. Maar daar moet eerst maar een bestemming voor bedacht worden ;-)

Wat het patroon betreft; de patroonbeschrijving is heel helder. De uitleg is beknopt, maar op de website zijn nog veel tips en instructies na te lezen, mocht je er zelf niet uitkomen. De maatvoering is Frans. Ik nam dus al mijn maten op en zou volgens de maattabel maat 40 (NL maat 38) moeten nemen. Ik twijfelde daaraan, aangezien ik normaal maat 34/36 draag. Nu ben ik een beetje eigenwijs en lap doorgaans -met succes- de maattabellen van patronen aan mijn laars. Ik nam de gok en maakte maat 38 (dus NL 36). Dit bleek geen verkeerde beslissing. De jurk is uiteindelijk zelfs iets aan de ruime kant. Ik ben nog niet zo geoefend in het innemen en aanpassen van reeds genaaide kledingstukken, maar deze maat kan er mee door.

De jurk is heerlijk in elkaar te naaien. Alle patroondelen passen feilloos in elkaar, zelfs de mouwen. En aangezien het ontwerp niet erg ingewikkeld is, was het ook niet al te veel werk.
Ik ga deze jurk zeker nog eens maken, al zal ik dan wel de nepen dieper maken. Ook de mouwen vind ik erg ruim. Ik verwacht dat de jurk leuker is met korte mouwen of zelfs mouwloos. Mooi project voor volgende zomer dus. De iets te ruime taille los ik op met een riempje (zie verderop).


Ik heb dus geen aanpassingen gedaan aan de patroondelen, maar voegde wel wat extraatjes toe voor een mooie afwerking.

Het voor- en achterpand hebben een beleg. Ik maakte het beleg af met een biaisbandje, in plaats van het te zigzaggen. Ook al is het niet zichtbaar, vind ik het toch leuk om ook de binnenkant mooi af te werken.


De jurk is gemaakt in een fijn herfststofje, om nu te dragen. Dus voorzag ik de rok van een voering, zodat het ook behaaglijk is in deze frisse dagen.


In plaats van een gewone rits, zoals is voor geschreven, zette ik een blinde rits in de jurk.Al voor ik de jurk in elkaar zette, kocht ik bij de stoffenkraam deze hele schattige knoopjes. Het hart van de knoopjes is verwisselbaar. Zo paste het knoopje perfect bij de stof. Uiteindelijk heb ik de knoopjes er afgehaald. Het werd een wel heel meisjesachtig geheel. Gelukkig heb ik nog wat stof over. Daar maak ik een doorknooprokje van voor Fien, met de knoopjes erop.


Al met al een heerlijk jurkje. Ondanks de maatvoering ga ik zeker meer van Deer&Doe maken. Wat dacht je van deze Belladona bijvoorbeeld? Of nog een mouwloze Robe Sureau in denim?Geen opmerkingen:

Een reactie posten