woensdag 23 oktober 2013

Vakantiewerkje

Ik ben aan het genieten van een heerlijke herfstvakantie met de kinderen. Alhoewel dit vooral betekent dat ik gewoon boodschappen doe, de boel schoon houdt en de werkkamer uitmest, ondertussen probeer ik leuke uitstapjes te maken met de kinderen. 
Vandaag leek het me eens tijd voor een fijn werkje voor mezelf. Al lange tijd ben ik van plan een heus naaldenboekje te maken. Mijn naalden zaten tot dusver op papiertjes en kartonnetjes geprikt en raakte er geregeld een naald zoek in mijn naaidoos. Tijd om daar iets op te verzinnen dus!

Als je googelt op 'naaldenboekje maken'  kom je veel mooie projectjes tegen, die je zeker zullen inspireren. Tijdens het maken van het mijne maakte ik foto's. Als je aan de slag wil gaan kan je zo te werk gaan: 

Nodig:
Een aantal lapjes vilt en eventueel wat restjes vilt voor de versiering
Lint of band
Een knoopje
Borduurgaren, wederom voor de versiering

Je kunt het naaldenboekje volledig met de hand in elkaar zetten. Al gebruikte ik wel mijn naaimachine bij het aan elkaar stikken van het boekje.


Knip voor de buitenkant een lapje van 18 x 13 cm.
Knip voor de 'bladzijdes' een lapje van 16 x 11 cm en (afhankelijk van hoeveel naalden je kwijt wilt) een aantal kleine lapjes van 7,5 x 11 cm.


Leg de kleine lapjes tussen de grote 'bladzijde' , vouw dit dicht tot een boekje en naai het geheel op de vouw tot een boekje. Dit kan op de naaimachine met een boventransportvoetje of met de hand met een dikke naald en stevige draad.


Leg het boekje open op de 'kaft' en knip zo nodig de rand bij.


Geef het midden van de lange kant van de kaft aan met een speldje en leg hier het bandje langs.
Geef ook het midden van de korte kant met een speldje aan. Hier naai je later het knoopje aan.


Knip figuurtjes uit de restjes vilt en bedenk hoe je de figuurtjes op de kaft wilt hebben.
Als je tevreden bent plak je de stukjes vilt vast met een beetje hobby- of textiellijm.


Maak het ontwerp af met wat borduurwerk. Ik borduurde hier de takjes met een stiksteek. De vilten figuurtjes maakte ik ook af met borduurwerk. Ik gebruikte de helft van de streng garen, drie draden dus.Geef het midden aan van de korte kant, waar het lintje/knoopsgat moet komen.
Zet het lintje aan de binnenkant even vast met een speldje.
Naai het knoopje nu aan de andere kant van de kaft.


Plak het boekje vast in de kaft met flink wat lijm.


Vouw het boekje dicht en controleer de breedte van de bladzijdes. Ik moest de tussenliggende bladzijdes nog wat bij knippen.

Prik je naalden op de bladzijdes van je naaldenboekje.


En je bent klaar!

1 opmerking: