woensdag 9 oktober 2013

Pippi en het Japanse vestje

Toen ik pas begon met naaien, begon ik ook op internet blogjes te lezen over het maken van kinderkleertjes.
Ik stuitte op prachtige exemplaren, gemaakt met patronen uit Japanse boekjes.
Al lange tijd stond een versie van dit prachtige vestje op mijn lijstje.
Dus bestelde ik deze zomer dan eindelijk een stapel Japanse boekjes, waaronder deze met het patroon voor het vestje:


Ik begon met een gemakkelijk patroon. Het naaien ' in het Japans'  bleek goed te doen, dus durfde ik het mezelf moeilijker te maken. Het patronenvel bleek een wirwar van lijnen en het kostte me wel wat geduld en tijd om de goede lijnen terug te vinden. Gelukkig bestaat het patroon maar uit drie delen.


Ook dit vestje ging met weinig moeite in elkaar. Ik nam er de tijd voor en paste zelfs nog wat aan. Eigenlijk heeft het vestje nog een riempje langs de achterkant. dat vond ik voor mijn meisje overbodig, met haar bolle buikje.


Ik nam de tijd om het mooi af te werken. Zo gebruikte ik bij het doorstikken van de randen een groene bovendraad en een blauwe spoeldraad. Zo is de doorgestikte draad aan de binnen- en buitenkant dezelfde kleur als de stof.


In het plaatselijke fourniturenwinkeltje vond ik prachtige knoopjes, die het vestje afmaken.
Het vestje zou eventueel omgekeerd ook gedragen kunnen worden, als je aan de binnenkant ook knoopjes bevestigd.


Bij het vestje maakte ik ook nog een rimpelrokje. De stof van het rokje komt terug als voering van het vestje. Ik gebruikte deze duidelijke uitleg voor het naaien van het rokje. De afmeting voor een rokje voor 3-4 jaar is eigenlijk te lang voor mijn kleine Fien, dus naaide ik er een brede zoom in. Zo kan het rokje eventueel later weer verlengd worden. Haar beentjes lijken momenteel namelijk wel een cm per week te groeien.


Fien wordt al een volleerd model en nam voor de foto's zelfbedachte poses aan. 
Fien is een superfan van Pippi Langkous. Ze kan de films dromen en doet net als Pippi graag wilde en gekke kunsten. Het hobbelpaard heet dus Kleine Witje. Ze kreeg het begin dit jaar voor haar derde verjaardag. Ook naaide ik toen een Pippi-pop voor haar. Ik gebruikte het geweldige boek van Tante Hilde!
Hebben jullie ook ervaring met Japanse patronen? Ben benieuwd wat je gemaakt hebt!

1 opmerking:

  1. och ja, het boek van de Tante. Ik heb hier een pop in wording liggen (al bijna een half jaar). Maar ik vind jouw pipi uitvoering wel erg leuk zeg.
    Aan japanse patroontjes waag ik me dus maar niet.

    BeantwoordenVerwijderen