vrijdag 11 oktober 2013

Feesttaart

Hoera! Morgen ben ik jarig. Een huis vol visite dus!
Ik kon vandaag dus helemaal los met feesttaarten bakken. Ik maakte een heerlijke herfstcake met Amaretto en peren. Natuurlijk bakte ik ook een appeltaart. Alleen deze keer maakte ik er iets extra feestelijks van, met speculaas en amandelspijs erin. Heb je zelf ook in een herfst- of feesttaartje? Hieronder vind je de recepten:


Herfstcake

nodig:

150 gram zachte (room)boter
150 gram donkere basterdsuiker
150 gram zelfrijzend bakmeel
3 eieren
1 tl kaneelpoeder
zout

3 handperen
75 gram gepelde walnoten
15 bitterkoekjes
 flinke scheut Amaretto of amandelsiroop
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180C.

Hak de bitterkoekjes in stukjes. Doe ze in een kom met de Amaretto.
Laat even staan om in te trekken.

Mix in een kom de boter met de suiker zacht.
Voeg al mixend één voor één de eieren toe.
Zeef de bloem en mix het met een mespunt zout en het kaneelpoeder door het beslag.

Schil de peren en snijd ze in kleine blokjes.
Schep de peren en de bitterkoekjes door het beslag.

Schep het beslag in een ingevette springvorm en verdeel de noten erover.
Bak de cake in 60-70 minuten middenin de over gaar.
Prik met een satéprikker in de cake, om te checken of de cake gaar is.

Laat de cake afkoelen en bestrooi voor het aansnijden met poedersuiker.


Amandelappeltaart

nodig:

300 gram bloem
150 gram witte basterdsuiker
200 gram koude (room)boter
een zakje vanille suiker
1 ei
zout

6 zoetzure appels, geschild en in stukjes
1/2 el kaneelpoeder
50 gram kristalsuiker
een handje vol amandelschaafsel

100 gram speculaasjes

1/2 pakje amandelspijs
(ei om de spijs aan te maken)

Meng met de keukenmachine met deeghaken de bloem, basterdsuiker, vanillesuiker, boter, de helft van het ei en een mespunt zout tot een stevig en soepel deeg.

Pak 1/3 van het deeg in huishoudfolie en laat dit een half uurtje in de koelkast rusten.
Bekleed met de rest van het deeg een ingevette springvorm. Dek af met huishoudfolie en laat ook dit deeg in de koelkast rusten.

Verwarm de oven intussen op 200C

Meng de appelstukjes, het kaneelpoeder, de kristalsuiker en het amandelschaafsel in een kom.

Doe de speculaasjes in een boterham- of diepvrieszakje en rol het met een deegroller tot kruim.

Maak de amandelspijs aan met het ei (zie verpakking).

Haal het deeg weer uit de koelkast. Verdeel eerst het speculaaskruim over de bodem van de taart. Kruimel daarna de amandelspijs erover en schep vervolgens het appelmengsel erop.

Maak van het bolletje deeg lange slierten en maak daarmee een raster op de taart.
Bestrijk het deeg met de andere helft van het los geklopte ei.

Bak de taart gedurende 1 uur in het midden van de oven. Dek de taart eventueel de laatste 15 minuten af met aluminiumfolie, als de taart te snel verkleurd.


Nu het lastigste.... Wachten tot morgen om een stukje te proeven ;-p

3 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd alvast Simone, en een fijne dag gewenst morgen. De taarten zien er in ieder geval heerlijk uit. Wat een zelfbeheersing dat je tot morgen wacht met proeven. Ik geloof niet dat ik een stukje warme appeltaart, vers uit de oven, zou kunnen weerstaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Plien. Ik heb de taarten afgedekt met een theedoek, dus ik kom ze in ieder geval niet steeds tegen, ha, ha. Maar ik duik straks gewoon in de zak met overgebleven bitterkoekjes ;-)

      Verwijderen
  2. Ow ow ow wat zien die er lekker uit. Dat je appeltaart heerlijk is weet ik al dus ik reserveer alvast een stukje van de herfstcake, jummie !

    BeantwoordenVerwijderen