donderdag 31 oktober 2013

Een Italiaanse herfst

Wat is er heerlijker en herfstiger dan manden vol kastanjes zoeken in het bos of in het park? Niets volgens mij. Als het weer het even toe laat, zijn wij in de weekenden en op vrije middagen buiten te vinden om herfstschatten te zoeken en door de gevallen bladeren te rennen.
Gisteren trokken mijn man en kinderen erop uit. Op zoek naar tamme kastanjes. Eenmaal thuis werd de barbecue aangestoken en werden de kastanjes gepoft. Heel veel gloeiend hete kastanjes werden er ter plekke gepeld en op gesnoept. Gelukkig bleef er nog een hele schaal over, die verwerkt kunnen gaan worden in allerlei lekkere gerechtjes.


Kastanjes zijn, samen met peer en pompoen, voor mij de ultieme herfstlekkernij. Al vaak maakte ik kastanjesoep (goed recept in 'groeten uit Transitië' ) en experimenteert manlief met kastanjebrood.
Ik ging aan de slag met een recept uit Jamie magazine van vorig jaar. Jamie Oliver maakte een ragout met gemalen hertenvlees en kastanjetagliatelle. Natuurlijk ook heel smakelijk, maar ik vereenvoudigde het recept tot ragout met rundvlees en kastanjes en verse pasta. Je zou ook gedroogde pasta kunnen gebruiken, maar ik vind dat verse pasta het gerecht hier wel heel erg verrijkt.
De ragout is echt het uitproberen waard. De smaak van kastanjes is heel toegankelijk: zacht, romig en zoet.
Ik verwachtte dus al wel dat het smakelijk zou worden, maar we hebben echt van de stoofschotel zitten smullen. De ragout heeft een volle, zachte, zoete en tegelijk kruidige smaak.
Volgende week mag mijn gezin weer op zoek naar kastanjes ;-)

Probeer het eens uit, je zult er geen spijt van krijgen....


Kastanjeragout met verse pasta

nodig:
1 wortel, zo klein gesneden als je kan
1 grote rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
50 gram boter
3 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
ongeveer 500 gram biologisch rundvlees
200 gram tamme kastanjes (vacuüm verpakt of zelf gepoft en gepeld)
geraspte nootmuskaat
klein blikje tomatenpuree
glas rode wijn
ongeveer 1 liter groentebouillon

verse pasta, zoals tagliatelle
geraspte parmezaan of oude kaas

Smelt 25 gram boter in een stoofpan en voeg de wortel, de ui, de knoflook, de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Laat het afgedekt ongeveer 10 minuten zachtjes bakken, tot de groenten zacht en zoet, maar niet verkleurd zijn.
Roer het gehakt erdoor en maak het rul met een houten lepel. Blijf roerbakken tot het vrijgekomen vocht uit het vlees verdampt is.
Voeg nogmaals 25 gram boter toe en vervolgens de kastanjes en flink wat vers geraspte nootmuskaat. Roer alles even door en laat het geheel nog een kwartiertje zachtjes bakken.
Roer de tomatenpuree erdoor en voeg na een minuut de wijn toe. Roer alles nogmaals goed door.
Voeg zoveel bouillon toe, dat het mengsel net onder staat. Laat de stoofpot een half uur zachtjes stoven en roer af en toe even om.
Het is de bedoeling dat de saus inkookt tot de textuur van een bolognese-saus. Je kunt halverwege eventueel nog bouillon toevoegen als je de saus te dik of te droog vind.
Kook als de saus bijna klaar is, de verse pasta volgens de gebruiksaanwijzing.

Serveer de ragout en de pasta apart en voeg zoveel saus aan je pasta toe als je wilt. Strooi er de kaas over.
Waarschijnlijk heb je ruim voldoende ragout over om te bewaren. Mits je er nog geen pasta aan hebt toegevoegd blijft de ragout drie dagen goed in de koelkast, maar is ook ingevroren natuurlijk prima te bewaren.


Let op: Als je zelf kastanjes wilt poffen, moet je er wel zeker van zijn dat je tamme kastanjes neemt. Wilde of paardenkastanjes zijn namelijk giftig en geven maagproblemen. Twijfel je, dan kan je in de meeste supermarkten terecht voor prima, ook heel smakelijke vacuüm verpakte kastanjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten