zondag 13 oktober 2013

Cowl neck jumper

Na het avontuur met het Japanse vestje, had ik zin in een gemakkelijke klus. De volgende lap ging van de stapel en ik naaide een oude vertrouwde. De cowl neck jumper van Heidi and Finn was het eerste dat ik naaide in tricot. Ik had nog heel weinig ervaring, maar toch ging het jurkje vlot in elkaar dankzij de duidelijke fotobeschrijving en de eenvoud van het jurkje.

Nu, twee jaar later maakte ik de jurk dus nog eens. Ondertussen is er al het nodige van tricot onder mijn naaimachine vandaan gerold en dan is dit patroon echt een eitje.
Waar ik echter wel mijn twijfels over heb is de maatvoering. Amerikaanse kinderpatronen worden vaak aangeduid met het aantal jaren in leeftijd, terwijl Europese maten juist gebaseerd zijn op de lengte van het kind. Het ontbreekt bij dit patroon bovendien aan een maattabel. Dus ging ik voor mijn 3,5 jarige, nu maat 3T of 4T maken. Gelukkig noteerde ik twee jaar geleden al op het patroon dat het groot valt.
Ik ging dus voor 3T. Voor de zekerheid knipte ik aan de onderkant van de panden een flink stuk aan. Maar goed ook, want anders was het jurkje zeker te kort geweest. De mouwen daarentegen waren juist veel te lang.
Als je dit jurkje ook wil maken, zou ik een goed passend tricotjurkje van je dochter nemen en die op de patroondelen leggen, om in te schatten welke maat je moet hebben en of je ergens een stukje aan moet knippen.


Ik liet het patroon zoals het is. Alleen aan de mouwen stikte ik mouwboorden (Ik gebruikte de methode uit Stof-voor-durf-het-zelvers). Ik vind de mouwen anders erg wijd. Op deze manier sluit het mooi aan en is het dus behaaglijk om te dragen.


De rand van de zoom zigzagde ik met een grote steek, alvorens hem om te plooien en door te stikken met de tweelingnaald.
De tweelingnaald en ik zijn niet echt vrienden geweest in het verleden. Al meerdere malen liep de naald vast in de stof, met als gevolg dat ik een gat in de stof trok met het los tornen.
Maar al doende wordt men wijzer. Op mijn machine blijkt het van belang dat ik heel rustig stik en dat ik de steeklengte op minimaal 3 mm instel. Gelukkig was de afwerking daardoor nu wel naar mijn zin.
Ik combineerde het kobaltblauw met een oranje riempje en maillot. Het jurkje fleurde ik nog op met een blom volgens haar beschrijving. De rest van de appelstof moet nog een bloesje gaan worden.


De col van het jurkje is veel te lang om omhoog te zetten, zoals op het patroon staat, maar is dus des te fijner om je in te verstoppen!
Na veel voor de kinderen genaaid te hebben, ga ik nu weer eens wat voor mezelf maken. Wordt vervolgd....


2 opmerkingen:

 1. joh, wat heb ik bewondering voor alles wat er onder jouw naaimachine uit rolt! Zoveel en zo leuk.
  Ik moet ook nog eens gaan experimenteren met de tweelingnaald. Laatst een jurkje voor Meis in elkaar gezet (van een hemdje en een rok), maar op een of andere manier was na 1 keer dragen ergens de draad al weer gebroken. En nu hangt het ding al weer geruime tijd te wachten op een nieuwe poging. Ik zal eens eerst m'n werktafel weer uitgraven, en de naaimachine afstoffen. Lijkt me een aardig begin voor dit weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief, Plien, dank je voor het grote compliment ;-)

   Verwijderen